مجردها هم مي‌توانند در طرح جهش مسكن ثبت‌نام كنند؟

ثبت نام در طرح جهش توليد مسكن از امروز به مدت حداقل يك ماه در ۳۱ استان كشور آغاز مي‌شود.

مسكن مهر پرديس

18به گزارش «مجله ملكي دلتا»، قانون جهش توليد مسكن ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ به تصويب مجلس و ۳ شهريور ۱۴۰۰ به تاييد شوراي نگهبان رسيد و چندي پيش رئيس جمهور اين قانون را براي اجرا به وزارتخانه‌هاي راه و شهرسازي و امور اقتصادي و دارايي ابلاغ كرد.

پس از برگزاري جلسات متعدد در خصوص طرح جهش توليد مسكن، ثبت‌نام متقاضيان مسكن در اين طرح از امروز ۲۸ مهر ۱۴۰۰ در سامانه (ثمن) saman.mrud.ir آغاز مي‌شود. حداقل يك ماه براي ثبت نام در سامانه در هر مرحله از طرح جهش توليد مسكن در نظر گرفته شده است تا همه افراد واجد شرايط بدون دغدغه و محدوديت زماني ثبت نام خود را انجام دهند.

ثبت نام در طرح جهش توليد مسكن

شرايط ثبت نام در طرح جهش توليد مسكن

ثبت نام در اين طرح همانند گذشته با شروطي همراه است. تمام شرايط در طرح‌هاي قبلي را داراست كه شروط اصلي براي متقاضيان به شرح ذيل است:

  • ۱-فرم ج سبز (عدم استفاده از امكانات دولتي و يارانه‌اي زمين و مسكن و تسهيلات)
  • ۲-نداشتن مالكيت خصوصي
  • ۳- تأهل و يا سرپرست خانوار بودن
  • ۴-داشتن سابقه حداقل ۵ سال سكونت در شهر مورد تقاضاي مسكن

در اين طرح خانم‌ها با سن بالاي ۳۵ سال مجرد به عنوان سرپرست در نظر گرفته مي‌شوند و مي‌توانند ثبت‌نام كند. هنوز براي آقايان مجرد سقف سني در نظر گرفته نشده، ولي پيشنهاد شده حداقل سني ۴۰ سال براي مردان مجرد نيز در نظر گرفته شود.

طي چهار سال، قرار است كه ۴ ميليون واحد مسكوني در قالب طرح جهش توليد مسكن ساخته شود. براي تحقق ساخت اين تعداد واحد در سال، اول ساخت تعداد بيشتري واحد آغاز مي‌شود.

مطالعه بيشتر: مطلب «چطور براي مسكن ارزان ثبت‌نام كنيم؟» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

قانون ماليات بر خانه هاي لوكس راه بهبود بازار مسكن

پايه مالياتي كه براي خانه‌هاي لوكس پيش بيني شده است مي‌تواند به نفع اقتصاد مسكن باشد، اما نرخ‌هاي موجود آن دردي از بازار مسكن دوا نمي‌كند.

ماليات بر خانه هاي لوكس

به گزارش «مجله ملكي دلتا» مهرماه سال جاري پس از تعلل و كم‌كاري دولت گذشته، جزئيات آيين‌نامه ماليات بر خانه هاي لوكس كه در قانون بودجه امسال نيز آمده است، به تصويب هيات دولت رسيد.

واحد‌هاي مسكوني و باغ ويلا‌هاي بالاي ۱۰ ميليارد تومان، مشمول ماليات بر خانه‌هاي گران قيمت مي‌شوند؛ اما به نظر مي‌رسد نرخ‌هاي وضع شده اين ماليات تاثير قابل توجهي نمي‌تواند نه بر بازار مسكن و نه در بخش درآمد‌هاي دولت بگذارد.

اگر مالكان خانه‌هاي لوكس تا پايان بهمن امسال ماليات متعلقه را پرداخت نكنند، سازمان امور مالياتي مي‌تواند رأسا اقدام به وصول آن كند. سازمان ثبت اسناد از انتقال سند و جابه‌جايي واحد‌هاي لوكس مشمول ماليات در صورت عدم پرداخت آن، ممانعت خواهد كرد.

نرخ‌ ماليات خانه هاي لوكس چقدر است؟

در حقيقت وصول ماليات بر خانه هاي لوكس در راستاي بهبود شاخص ضريب جيني و كاهش فاصله طبقاتي و نابرابري ميان بخش‌هاي ارزان و گرانقيمت كلانشهرهاست؛ بنابراين با توجه به فاصله قابل توجه قيمت مسكن در نقاط گرانقيمت پايتخت و ديگر كلانشهر‌ها با مناطق ارزان‌تر، مي‌توان اين شكاف را با نرخ‌هاي مالياتي بازدارنده‌تري جبران كرد.

با آنكه اين پايه مالياتي مي‌تواند به نفع اقتصاد مسكن باشد، اما نرخ‌هاي موجود از چند جهت دردي از بازار مسكن دوا نمي‌كند. با اين حال نرخ‌هاي مالياتي خانه هاي لوكس به شرح زير است:

تا ۱۰ ميليارد تومان، نرخ صفر
۱۰ تا ۱۵ ميليارد تومان نسبت به مازاد ۱۰ ميليارد تومان، يك‌دهم درصد
۱۵ تا ۲۵ ميليارد تومان نسبت به مازاد ۱۵ ميليارد تومان، ۲دهم درصد
۲۵ تا ۴۰ ميليارد تومان نسبت به مازاد ۲۵ ميليارد تومان، ۳دهم درصد
۴۰ تا ۶۰ ميليارد تومان نسبت به مازاد ۴۰ ميليارد تومان، ۴دهم درصد
نسبت به مازاد بر ۶۰ ميليارد تومان، نيم درصد

پيشنهاد مطالعه: مطلب «انتقاد به خلاء تسهيلات در بخش ساخت‌وساز» از مجله ملكي دلتا بخوانيد.

جلفا، محله‌اي جذاب اما گران قيمت در اصفهان

اگر به دنبال خريد خانه در محله جلفا اصفهان هستيد؛ با ما همراه باشيد تا شما را با قيمت مسكن در اين منطقه بيشتري آشنا كنيم.

خريد خانه در محله جلفا اصفهان

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، محله جلفا اصفهان يكي از محله هاي ديدني و بسيار جذاب است كه به دليل امكانات مناسبي كه دارد متقاضيان بسياري براي خريد خانه در اين محله متقاضي هستند.

محله جلفا و در محدوده‌ي مركزي شهر اصفهان واقع شده است از همين دسترسي آن به امكانات رفاهي و دولتي بسيار مناسب است. اما بايد بدانيد كه شما براي خريد خانه در جلفا اصفهان بايد نقدينگي بالايي داشته باشيد، چرا كه قيمت ملك در اين محله حتي با قيمت مسكن در برخي از محله هاي گران قيمت تهران نيز برابري مي كند.

خريد خانه در محله جلفا اصفهان

ميانگين قيمت مسكن در جلفا اصفهان بين 40 تا 60 ميليون تومان است؛ شما براي خريد يك آپارتمان 130 متري زير 3 سال ساخت، در اين محله بايد نزديك به 6 ميليارد و 500 ميليون تومان نقدينگي داشته باشيد.

در ادامه قيمت برخي از آپارتمان هاي واقع در محله جلفا را مشاهده مي‌كنيد، اما اگر به دنبال فايل هاي بيشتري هستيد مي توانيد به سايت ملكي دلتا مراجعه و ملك مورد نظر خودتان را پيدا كنيد.

خريد خانه در محله جلفا اصفهان

  • 97 متري، دو سال ساخت، دو خوابه، طبقه سوم، امكانات (انباري-پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 4 ميليارد و 100 ميليون تومان
  • 135 متري، سه خوابه، نوساز، طبقه، دوم، امكانات (انباري-پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 5 ميليارد و 400 ميليون تومان
  • 171 متري، 12 سال ساخت، سه خوابه، طبقه اول، امكانات (پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 7 ميليارد و 400 ميليون تومان
  • 235 متري، نوساز، سه خوابه، طبقه اول، امكانات (انباري-پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 13 ميليارد تومان
  • 300 متري، 30 سال ساخت، سه خوابه، طبقه اول، امكانات (انباري-پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 20 ميليارد تومان
  • 84 متري، 15 سال ساخت، دو خوابه، طبقه همكف، امكانات (پاركينگ-آسانسور)/ قيمت كل: 2 ميليارد و 900 ميليون تومان

مطالعه بيشتر: مطلب «ساخت و ساز در اصفهان از تهران پيش افتاد» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

سيمان روي دست كارخانه‌ها ماند

عرضه سيمان از سوي كارخانه‌ها به بورس كالا زياد شده است. به نظر مي‌رسد به دليل افزايش هزينه‌هاي تمام شده، ساخت و ساز كاهش پيدا كرده و سيمان روي دست كارخانه‌ها مانده است. چرا با وجود اينكه قيمت‌ها ثابت شده مردم سيمان نمي‌خرند؟

ساخت و ساز مسكن

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، بازار سيمان آرام شد و قيمت سيمان در يك ماه گذشته بدون تغيير ماند. بررسي‌ها نشان مي‌دهد مردم ديگر تمايلي به خريد سيمان ندارند و اين مسئله در ساخت و ساز مسكن تاثير گذاشته است.

هر پاكت سيمان ۲۴ هزار تومان

دبير انجمن صنعت سيمان مي‌گويد: هر پاكت سيمان در بورس كالا با قيمت ۲۴ هزار تومان فروخته مي‌شود و هر تن سيمان ۴۸۰ هزار تومان است. همچنين سيمان فله‌اي هم با قيمت ۳۴۵ هزار تومان فروخته شده است.

عبدالرضا شيخان توضيح داد: عرضه سيمان هم در يك ماه گذشته به بورس كالا زياد شده است. يعني كارخانه‌ها هر هفته يك ميليون و ۲۳۰ هزارتن سيمان به بورس كالا عرضه مي‌كنند اما با اين حال تقاضا براي خريد سيمان كم شده است. بعضي اوقات نرخ سيمان‌ در بورس كالا ارزان‌تر از ۲۴ هزار تومان مي‌شود اما با اين حال خريداري وجود ندارد.

او بيان كرد: مردم سيمان نمي‌خرند چون قيمت‌ها ثابت شده و دپوي سيمان ديگر توجيه اقتصادي ندارد. حتي در برخي از استان‌ها و مناطق مختلف تهران به دليل رقابت سنگين، سيمان با نرخ كمتري عرضه شده اما با اين حال مشتري براي خريد وجود نداشته است.

همچنين برخي از انبوه‌سازان مي‌گويند به دليل افزايش هزينه‌ها تا حدودي ساخت و ساز مسكن متوقف شده است.

ساخت و ساز مسكن

مردم بر اساس نياز روز سيمان مي‌خرند

همچنين در چند ماه گذشته برخي از سازندگان به دليل تعهداتي كه به مردم داشتند از ترس كمبود سيمان مجبور بودند كه تقاضاي خود را براي خريد سيمان افزايش دهند.

حالا اما با عرضه برق به كارخانه‌ها ديگر ترسي براي كمبود سيمان ندارند و كالاهاي خود را براساس نياز روز مي‌خرند. قيمت سيمان در بازار آزاد هم ثابت مانده است. در گذشته در ويترين مغازه‌ها سيماني وجود نداشت و برخي سيمان را احتكار كرده بودند اما حالا در ويترين مغازه‌ها سيمان به تعداد متقاضيان موجود و كمبودي تاكنون گزارش نشده است.

پيش از اين هر كيسه سيمان با قيمت ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان فروخته مي‌شد. در يك ماه گذشته اما قيمت هر پاكت سيمان بين ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان ارزان شده است.

در شهريور ماه عبدالرضا شيخان، دبير انجمن سيمان گفته بود: «حداكثر ارزش واقعي يك كيسه سيمان حدود ۴۰ هزار تومان است. به مردم توصيه مي‌كنيم چنانچه قيمت يك كيسه سيمان بالاي ۴۰ هزار تومان بود آن را نخرند!»

مطالعه بيشتر: مطلب «معلمان مستاجر خانه دار مي شوند!» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

از راهنماي خريد خانه در اصفهان بيشتر بدانيم

قيمت خانه در مناطق مركزي شهر اصفهان كه دسترسي به تمام امكانات آسان‌تر است نسبت به مناطق حاشيه شهر اختلاف چشمگيري دارد. خانه‌هايي كه در همسايگي زاينده‌رود قرار دارند، از ارزش قابل‌توجهي برخوردارند.

راهنماي خريد خانه در اصفهان

جدا از مساحت خانه، عمر ساختمان و مصالحي كه در ساختمان به‌ كار رفته، موارد ديگري نيز به عنوان راهنماي خريد خانه در اصفهان مورد نياز است كه «مجله ملكي دلتا» آن را شرح مي دهد.

ازآنجايي‌كه تأمين مسكن يكي از اركان اساسي زندگي در هر شهر و البته اصفهان است و علاوه بر ميل به زندگي در شهري زيبا با امكانات پيشرفته، خريد خانه يا هرگونه ملك در اصفهان مي‌تواند به معني حفظ ارزش سرمايه شما نيز باشد.

از اين رو لازم است دانسته‌هايي از مناطق مختلف شهر اصفهان در دسترس باشد تا اگر در فكر خريد خانه در اين شهر هستيد بتوانيد اين شهر را بهتر بشناسيد.

شهر اصفهان به ۱۵ منطقه شهرداري تقسيم شده كه هركدام خصوصيات منحصر به خود را دارد و قيمت خريد خانه در هركدام از مناطق شهر اصفهان نيز متفاوت است كه مطابق نياز، توقعات، شرايط و بودجه خود مي‌توانيد به بررسي خانه‌هاي هر منطقه بپردازيد.

بهترين گزينه اي كه مي تواند راهنماي خريد خانه در اصفهان براي شما باشد شناخت كامل از مناطق است. بخش بندي مناطق اصفهان به 6 تيپ مختلف مي تواند شما را به بهترين خريد آپارتمان در اصفهان برساند.

6 تيپ متفاوت مناطق اصفهان براي خريد خانه

تيپ نخست شامل مناطق تاريخي يك و 3 بوده كه در اين مناطق مي توان گفت كه باوجود تغييرات زيادي كه در شهر اصفهان و ازجمله در اين منطقه رخ داده است، همچنان قوي‌ترين بافت سنتي اصفهان در بخش‌هايي از اين منطقه تاريخي قرار گرفته است.

تيپ دو را  مناطق ۲، ۹ و ۱۱ اصفهان تشكيل مي دهند اما به دليل نداشتن اجازه براي تغيير كاربري زمين‌هاي كشاورزي و نبود مراكز خريد و تجاري و به‌طوركلي پايين بودن جذابيت‌هاي شهري، مناطقي مهاجر فرست به شمار مي‌آيند.

هر سه منطقه روي‌هم‌رفته ۱۰ درصد از جمعيت شهر را تشكيل مي‌دهند؛ اما ۱۷ درصد از مساحت شهر را در بر مي‌گيرند.

تيپ سه به مناطق ۵ و ۶ تعلق دارد كه تقريباً به‌جز چند محله (دنارت، ردان، همت‌آباد، تخت فولاد و فيزيدان) تمام محله‌هاي واقع در اين منطقه جزء مناطق متوسط روبه بالا به شمار مي‌آيند.

قيمت خانه و آپارتمان در بيشتر خيابان‌هاي منطقه ۵ به هم نزديك بوده و بالاترين ميانگين قيمت مسكن را در بين مناطق ۱۵ گانه اصفهان را دارد.

مناطق ۸ و ۱۲ در دسته تيپ چهار هستند و اگر به رشد جمعيت مناطق مختلف شهري اصفهان دقت شود بيشترين رشد جمعيت را منطقه 8 و بخشي از منطقه۱۲ داشته‌اند.

منطقه ۴ به تنهايي تيپ پنج را شامل شده كه با تقريباً صد و سي هزار نفر جمعيت و ۱۷ محله رتبه هفتم پرجمعيت‌ترين منطقه است. هفت درصد از جمعيت شهر و تقريباً شش درصد از مساحت شهر را دارد.

منطقه حاشيه‌نشين غيربومي در دسته تيپ شش قرار دارند و كه منطقه 14 اصفهان است. خيابان‌هاي مهم منطقه ۱۴ اصفهان خيابان عاشق اصفهاني، خيابان آيت‌الله غفاري (خيابان زينبيه) و بخش‌هاي شرقي خيابان استاد فلاطوري، خيابان استاد برازنده و خيابان گلستان مي‌باشند.

پيشنهاد مطالعه: مطلب «معلمان مستاجر خانه دار مي شوند!» از مجله ملكي دلتا بخوانيد.

مستاجران وام وديعه مسكن را گرفتند؟

دو ماه تا اتمام مهلت ثبت نام دريافت وام وديعه مسكن باقي مانده و مشكلات سرراه مستاجران همچنان مشهود است.

دريافت وام وديعه مسكن

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، بخشنامه اعطاي وام وديعه مسكن همين چند روز پيش به بانك ها ابلاغ شد و بانك ها مكلف به پرداخت وام تا بهمن ماه امسال شدند.

بعد از گذشت چند هفته سايت مجدداً چند روزي غيرفعال شد و در اواخر شهريور ماه براي مستاجران دوباره بازگشايي شد. اين بازگشايي همچنان با اختلال مواجه بود و بانك ها دائما از نبود اعتبار دم مي زدند تا اينكه سامانه بانك هاي مربوط را باز كرده و اجازه انتخاب بانك به متقاضيان وديعه مسكن را داد.

اما بسياري از متقاضيان براي دريافت اين تسهيلات با مشكلات بسيار زيادي از سوي بانك‌ها مواجه هستند به‌طوري‌كه ضامن‌هايي كه بانك‌ها از مستاجران درخواست مي‌كنند باعث شده كه آن‌ها عطاي دريافت تسهيلات را به لقايش ببخشند.

درهمين‌رابطه يكي از مستاجران بيان كرد: پس‌از آن كه توانستيم به‌زحمت در سايت ثبت‌نام كنيم در هنگام مراجعه به بانك اعلام كردند كه بايد دو ضامن رسمي كارمند با فيش كسر از حقوق بياوريد و خود دريافت كننده وام هم بايد چندين سفته و ضمانت نامه بياورد!

وام وديعه مسكن

متقاضيان براي وام وديعه بايد امتياز ۶۰۰ داشته باشند!

يكي ديگر از مستاجران كه در انتظار دريافت تسهيلات است، گفت: پس از گذشت چندين ماه بررسي توسط سامانه به ما اعلام كردند كه بانك موردنظر را انتخاب كنيم و ما در هنگام مراجعه متوجه شديم كه تنها دو بانك خصوصي مانده و ساير بانك‌ها ظرفيتشان تكميل‌شده است.

همچنين در هنگام مراجعه به يكي از بانك‌هاي خصوصي به ما اعلام كردند كه بايد متقاضي در اين شعبه حساب داشته باشد و همچنين بايد صاحب حساب امتياز ۶۰۰ را دريافت كند تا بتواند تسهيلات وام وديعه را دريافت كند و متصدي اين بانك اعلام كرد تنها ۱۰ درصد از مشتريان ما امتياز ۶۰۰ را دارند و در صورت عدم كسب امتياز نمي‌توانند وام بگيرند.

علاوه بر مشكل  كمبود اعتبارات بانك ها يكي ديگر از اصلي ترين مشكلات متقاضيان ضامن است، كه در  اين زمينه باوجود آنكه تاكنون چندين بار مشكل پيگيري شده  اما هنوز هيچ اقدامي در اين خصوص صورت نگرفته است  و همچنان بانك ها در ارائه دو ضامن پافشاري مي كنند.

در اين زمينه جمشيدي، دبيركانون بانك هاي خصوصي معتقد است، نحوه تامين ضامن بانك هاي خصوصي با دولتي متفاوت است و اين گفته خود جاي بسي تامل دارد كه چرا سيستم تسهيلات هاي اجباري دولت كه به نوعي تسهيلات تكليفي ناميده شده است به صورت يكپارچه عمل نمي كند.

براساس اين گزارش مشكل ضامن براي دريافت كد رهگيري يكي ديگر از اصلي‌ترين مشكلات مستاجران و وام گيرندگان وديعه مسكن هست كه تاكنون بانك مركزي هيچ پاسخي در اين خصوص نداده است و از سوي ديگري وزارت راه و شهرسازي هم اعلام مي كند با بانك مركزي در اين خصوص صحبت شده و اعلام كرده ايم كه شرايط را براي وام گيرندگان تسهيل كنند.

به نظر مي‌رسد در بسياري از بانك‌ها علاوه بر آنكه وام گيرندگان بايد دو ضامن رسمي و كارمند بيارند بايد چك و سفته چند ميليون توماني هم بياورند كه اين خود باعث گلگي و ناراحتي بسياري از مستاجران شده است.

مطالعه بيشتر: مطلب «ساخت مسكن در ۷ هزار هكتار زمين» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

خريد امن مسكن در گرو آموزش مشاوران املاك

آموزش مشاوران املاك مي‌تواند زمينه‌ساز يك خريد امن براي مردم در بازار مسكن شود.

آموزش مشاوران املاك

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، عضو اتحاديه مشاوران املاك درخصوص آموزش مشاوران املاك گفت: اميدواريم حرفه‌مندان حوزه املاك با بهره‌گيري از آموزشهاي نوين، نسبت به توسعه شغل بنگاه‌داري و ارايه خدمات تخصصي در حوزه املاك اقدام كنند؛در زمان حاضر افراد بسيار توانمندي در حوزه املاك مشغول به فعاليت هستند.

بهرام گلستاني گفت: آموزش مشاوران املاك از طريق روشهاي مختلف آموزشي، باعث مي‌شود بروز خطا در زمان امضاي قراردادها نزديك به صفر شود كه همين امر مي‌تواند زمينه‌ساز خريدي امن در حوزه املاك براي مردم باشد.

وي افرود: نياز اول و مهم مشاوران املاك از آگهي املاك شروع مي‌شود و آنها  براي كسب اطلاع از آگهي املاك معمولا وارد برخي سايت‌ها مي‌شوند.

عليرضا تفرشي، مدرس دانشگاه نيز گفت: ويژگي‌ها، رغبت‌ها، دانش، مهارت و استعدادها از جمله سرفصلهاي ضروري است كه افراد شاغل در حرفه املاك مي‌بايست به آن مجهز باشند.

تفرشي ادامه داد: در حوزه دانش مقوله‌هاي مشتري مداري كه شاخصه آن تسلط برعلم رفتارشناسي است، قوي بودن در حوزه فروش و بازاريابي، تسلط بر امور حقوقي و قراردادها، كسب اطلاعات عميق مربوطه و همچنين تسلط بر فناورهاي مرتبط ازجمه مهمترين مصاديق مربوط به دانشي است كه مشاوران بايد آن را دارا باشند.

وي اظهار كرد: شنونده فعال بودن، فن بيان و قدرت كلام، مذاكره كننده موثر، داراي قدرت هماهنگي و سازماندهي و آگاهي اجتماعي نيز از جمله مهارتهاي لازم براي مشاوران املاك است.

علي محمدي، مدرس حوزه بازاريابي گفت: ارايه و معرفي محصول، گوش دادن به مخاطب، وادار كردن مخاطب به گفت‌وگو از طريق طرح پرسش‌هاي فروش و همچنين رفتارشناسي و شناخت شخصيت افراد بر اساس مدلهاي معروف علمي از جمله شاخص ترين راهكارهاي انجام بازاريابي تلفني موفق است.

پيشنهاد مطالعه: مطلب «وزير راه: قرار نيست سالي يك ميليون مسكن بسازيم!» از مجله ملكي دلتا بخوانيد.

انتقاد به خلاء تسهيلات در بخش ساخت‌وساز

به نظر مي‌رسد بي‌ميلي بانك‌ها در پرداخت تسهيلات ساخت مسكن در سال جاري نيز ديده مي‌شود؛ تا جايي كه صداي نمايندگان مجلس درآمد. اين در حالي است كه مطابق قانون بودجه ۱۴۰۰ بانك‌ها بايد وام‌هاي ۲۰ ساله به حوزه ساخت و ساز پرداخت كنند.

تسهيلات ساخت مسكن

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، با گذشت حدود هفت ماه از سال جاري ظاهرا هنوز بانك‌ها به تكليف خود در ارايه انواع تسهيلات ساخت و نوسازي مسكن مطابق قانون بودجه ۱۴۰۰ عمل نمي‌كنند تا جايي كه نمايندگان مجلس در نامه‌اي به رييس كل بانك مركزي، خواستار پيگيري و نظارت جدي بر اين موضوع شدند.

البته اواخر فروردين امسال محمود شايان ـ مديرعامل بانك مسكن ـ اعلام كرد كه سقف وام ساخت مسكن در تهران و كلانشهرها براي آن دسته از انبوه‌سازاني كه از فناوريهاي نوين استفاده كنند ۴۵۰ ميليون تومان خواهد بود. اما سوال اين است كه مگر چند واحد مسكوني توسط انبوه سازان مطابق فناوريهاي نوين احداث مي‌شود؟

در سال‌هاي اخير از سوي فعالان صنعت ساختمان همواره بر تعهد بانك‌ها به پرداخت ۲۰ درصد از تسهيلات خود به بخش مسكن تاكيد شده اما گفته مي‌شود به دليل طولاني بودن دوره بازپرداخت وام‌هاي مسكن، بانك‌ها تمايلي به اين نوع تسهيلات نشان نمي‌دهند و حداكثر ۵ درصد از وام‌هاي خود را به بخش مسكن اختصاص مي‌دهند.

واضح است كه در سال جاري نيز ظرفيت احداث ۱.۲ ميليون واحد مسكوني در كشور وجود ندارد. كل ميزان ساخت و ساز كشور در ۹ ماهه ابتداي سال ۱۳۹۹ بر اساس پروانه‌هاي صادره ۳۵۳ هزار و ۴۰۷ واحد بوده كه آمار زمستان ۱۳۹۹ هنوز اعلام نشده اما اگر در زمستان نيز براي حدود ۱۰۰ هزار واحد پروانه صادر شده باشد كل واحدهاي احداثي در سال گذشته حدود ۴۵۰ هزار واحد بوده است. شواهد و قرائن حاكي از آن است كه ساخت و ساز در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته كاهش يافته و در شهر تهران ۱۸ درصد نسبت به سال قبل افت كرده است.

تسهيلات ساخت مسكن

با اين اوصاف احتمالا در شش ماهه نخست سال جاري بانك‌ها در بهترين حالت به حدود يك سوم تعهد خود درخصوص پرداخت تسهيلات ساخت مسكن عمل كرده‌اند؛ تازه اگر همه واحدهاي در حال ساخت از تسهيلات استفاده كرده باشند كه طبيعتا به طور كامل اين موضوع محقق نشده است.

فرشيد پورحاجت ـ دبير كانون انبوه سازان مي‌گويد: تنها راه تامين مسكن كشور به كارگيري توان بخش خصوصي است و دولت توانايي ساخت و ساز ندارد. اما بخش خصوصي با انواع و اقسام موانع و مشكلات درگير است.

او مي گويد: براي يك استعلام ساده حدود دو ماه وقت سازنده را مي‌گيرند. دستگاه‌هاي خدمات‌رسان نيز هزينه‌هاي سنگيني را مطالبه و هر از گاهي  خدمات خود را قطع مي‌كنند. سيستم بانكي هم كه قرار است ۲۰ درصد تسهيلات خود را به حوزه مسكن اختصاص دهد هيچگونه رغبتي براي پرداخت اين نوع وام ندارد و تنها بانك مسكن به پرداخت تسهيلات مسكن مي‌پردازد كه به هيچ عنوان منابع آن پاسخگوي اين بخش نيست.

به گفته پورحاجت، سيستم بانكي بايد حدود دو برابر مبالغ واريزي از سوي متقاضيان، منابع به ساخت پروژه‌هاي مسكوني اختصاص دهد. اين در حالي است كه كل وامي كه تا كنون از طريق بانك مسكن براي پروژه‌هاي اقدام ملي اختصاص يافته يك سي و پنجم رقمي است كه متقاضيان واريز كرده‌اند.

مطالعه بيشتر: مطلب «مظنه قيمت مسكن در پرديس چقدر است؟» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

وضعيت بازار مسكن از زبان رئيس اتحاديه مشاوران املاك اصفهان

رئيس اتحاديه مشاوران املاك اصفهان با بيان اينكه امروز مستاجران توان پيدا كردن خانه براي اجاره ندارند، گفت: اگر بازار مسكن رونق نگيرد و سال آينده قانون مشخصي براي رهن و اجاره ها تدوين نشود، وضعيت فجيعي خواهيم داشت و ممكن است مستاجران به علت گراني، بدون خانه بمانند.

خانه در اصفهان

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، رسول جهانگيري با انتقاد از وضعيت موجود رهن و اجاره در كشور، اظهار كرد: امروز شرايطي ايجاد شده كه مستاجران توان پيدا كردن خانه براي رهن و اجاره را ندارند.

وي با تاكيد بر اينكه كاهش ارزش پول ملي موجب شد تا يك شبه قيمت خانه هاي ميليوني چند برابر و ميلياردي شوند، تصريح كرد: در اين شرايط صاحب منزل حاضر نيست تا خانه اش را به قيمت قبل رهن يا اجاره دهد.

رئيس اتحاديه مشاوران املاك اصفهان با اشاره به كاهش بين عرضه و تقاضا و ساخت و ساز مسكن به يك سوم طي ۱۰ سال گذشته، تاكيد كرد: بايد تصميم گيران در سطح كلان فكري به حال بازار مسكن كنند، چراكه اگر بازار مسكن رونق نگيرد و سال آينده قانون مشخصي براي رهن و اجاره ها تدوين نشود، وضعيت فجيعي خواهيم داشت و ممكن است مستاجران به علت گراني، بدون خانه بمانند.

وي با بيان اينكه موضوع رهن و اجاره از قيمت مسكن اثر مي گيرد، تصريح كرد: متاسفانه قيمت مسكن به صورت بي رويه بالا رفت و امروز مهمترين عامل كه موجب افزايش قيمت بي رويه مسكن است، مربوط به عدم توليد مسكن است.

واحدهاي كوچك متراژ

جهانگيري با اشاره به اينكه سالانه نيازمند توليد يك ميليون مسكن در كشور هستيم، گفت: متاسفانه طي چند سال گذشته حتي يك سوم اين ميزان ساخت و ساز نداشته ايم كه اين امر بر قيمت رهن و اجاره اثرگذار است و موجب شده قيمت مسكن سرسام آور افزايش و بي رويه بالا رود، به همين دليل دولت در ستاد ملي كرونا مصوبه اي داد كه مستاجر بتواند در كلانشهر اصفهان ۲۰ درصد، در كلانشهر تهران ۲۵ درصد و در شهرستان ها ۱۵ درصد رقم اجاره بها را به صورت اتوماتيك وار تمديد كند كه اين مصوبه اندكي به مستاجران كمك كرد، البته اين مصوبه موجب تنگناهايي براي برخي مالكين شد، چراكه آنها تنها محل درآمدشان از اجاره مسكن است.

وي با بيان اينكه اين راهكار حل مشكل مسكن نيست و تنها به صورت مقطعي در زمان كرونا مطرح شد، تاكيد كرد: انتظار داريم دولت جديد با حمايت از بخش خصوصي براي ساخت و ساز، و همچنين ورود به ساخت و ساز موجب بهبود شرايط اين بازار شود.

رئيس اتحاديه مشاوران املاك اصفهان تاكيد كرد: بحران رهن و اجاره ها به دليل شكاف و فاصله زياد بين عرضه و تقاضا مسكن است، اما اگر ساخت و ساز به حدي برسد كه بيش از نياز جامعه توليد مسكن داشته باشيم، اين عامل مي تواند موجب كاهش قيمت هاي نجومي رهن و اجاره شود.

وي درباره اينكه گفته مي شود بنگاه هاي املاك خود موجب دامن زدن بر قيمت رهن و اجاره ها مي شوند، با رد اين موضوع، گفت: وقتي مسكني وجود ندارد، اين ادعا كه بنگاه داران براي دريافت حق كميسيون بيشتري از مالك و مستاجر قيمت ها را بالا مي برند، درست نيست.

مطالعه بيشتر: مطلب «معلمان مستاجر خانه دار مي شوند!» را در مجله ملكي دلتا بخوانيد.

سقف ۲۵ درصدي براي تمديد قرارداد اجاره مسكن رعايت مي‌شود؟

محمود محمودزاده معاون وزير راه و شهرسازي در پاسخ به اين سوال كه آيا متوسط افزايش ۴۶.۹ درصدي هزينه اجاره بها در تابستان ۱۴۰۰ براي خانوار‌هايي كه تمديد قرارداد داشته اند، نشان دهنده شكست طرح تعيين سقف ۲۵ درصدي افزايش اجاره بها است، گفت: مصوبه ستاد ملي كرونا در حكم قانون بوده و لازم اجرا است.

تخفيف ماليات

به گزارش «مجله ملكي دلتا»، بر اساس مصوبه اين ستاد در راستاي حمايت از مستاجران، تمامي اجاره نامه‌ها مصوب و تمديد شده تلقي مي‌شوند مگر آن استثنا‌هاي ۸ گانه ذكر شده در مصوبه ستاد ملي؛ از طرفي اگر مستاجر و موجر با هم توافق كنند، كسي مانع آن نخواهد شد، اما هيچ مالكي نمي‌تواند مستاجر خود را ملزم به افزايش اجاره بها بيش از ۲۵ درصد كند.

او درباره ضمانت اجراي درست مصوبه تعيين سقف اجاره بها افزود: عدم اطلاع مستاجران نسبت به حقوقي كه براي آن‌ها در مصوبه ستاد ملي كرونا در نظر گرفته شده موجب مي‌شود، برخي از مستاجران مسائل خودشان را پيگيري نكرده و با اجاره بهاي پيشنهادي موجر با وجود افزايش بيش از ۲۵ درصدي موافقت كنند.

وي در پاسخ به اين سوال كه بسياري از صاحب خانه‌ها به بهانه اينكه خودشان قصد سكونت دارند، مستاجر را بيرون كرده تا براي مستاجر جديد، آزادانه نرخ اجاره بها تعيين كند، براي كنترل چنين مواردي چه تدابيري انديشيده شده است، گفت: اگر صاحب خانه‌ها سكونت خود را بهانه‌اي براي عدم تمديد قرار مستاجران كنند، بايد توسط دستگاه‌هاي قضايي بررسي و صحت سنجي شود كه وي محل ديگري براي سكونت نداشته باشد.

افزايش اجاره بها

معاون شهرسازي وزارت راه اظهار كرد: اگر با هدف كنترل افزايش اجاره بها بيش از سقف ۲۵ درصدي از صدور كد رهگيري قرارداد‌ها جلوگيري شود، به دليل خصوصي بودن قراردادها، امكان افزايش اقدامات غير رسمي وجود دارد؛ لذا مستاجران بايد به حقوقي كه قانون براي آن‌ها مشخص كرده آگاه باشند، در غير اين صورت طبيعي است كه شاهد افزايش نرخ اجاره بيش از ميزان تعيين شده خواهيم بود.

محمود زاده تاكيد كرد: با توجه به مصوبه ستاد ملي كرونا و حمايت و همكاري مراجع قضايي و عدم صدور حكم تخليه براي مستاجران جز استثنا‌هاي ۸ گانه؛ سال گذشته كاهش ۶۵ درصدي جا به جايي مستاجران را شاهد بوديم كه نشان دهنده موفقيت اين مصوبه است. البته برخي از مستاجران با ميل شخصي و بيش از ميزان تعيين شده در قانون، قرارداد جديد تنظيم مي‌كنند، در صورتي كه بر اساس قانون امكان تمديد قرارداد با همان سقف تعيين شده وجود داشته است.

مطالعه بيشتر: مطلب «تعادل در بازار مسكن با ساخت  ۱۵۰هزار واحد» را رد مجله ملكي دلتا بخوانيد.